Marleen van Koeveringe

Haptotherapie & Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding

Workshops Haptonomie

Al een aantal jaren geef ik cursussen, lezingen, workshops en trainingen m.b.t. de haptonomie, o.a. voor collega's, huisartsen, kraamverzorgsters, verloskundigen, en anderen.
Meestal op verzoek, en op maat.

Haptonomie - Aanraking en Gevoel Gevoel

Het gevoel voor wat wel of niet goed voor ons is, is aangeboren. De reactie om terug te trekken van wat niet goed voelt en uit te reiken naar wat wel goed voelt hebben we ook al vanaf voor de geboorte. In de loop van ons leven leren wij vooral naar ons hoofd te luisteren en leren we af om naar ons gevoel te luisteren. In ons lichaam is dit voelbaar in signalen zoals bijvoorbeeld: spanning, verstrakken, verkillen, warm worden, verzachten, pijn voelen, vermoeidheid, vitaliteit. Op een diepere laag raakt het je gevoelsleven: verdriet, blijdschap, angst, boosheid.

 

Aanraking

Aanraking speelt binnen de haptonomie een grote rol en is erg belangrijk voor een goede emotionele ontwikkeling. Een mens is een voelend wezen, gevoel verbind je met jezelf, je omgeving en andere mensen. Haptonomie is mogelijk ook voor jou een weg om beter in contact te komen met de taal van je lichaam en je gevoel.

 

Luisteren naar je gevoel

Gevoelens zijn een belangrijke gids bij het maken van je eigen keuzes, bij het ontdekken en bewaken van je grenzen, bij het voelen wat je nodig hebt, kortom bij het zorgen voor jezelf. Datgene wat je lichaam je te vertellen heeft, je laat voelen, wordt vaak gemakkelijk genegeerd of als onbelangrijk afgedaan, omdat we vooral geleerd hebben te luisteren naar ons verstand. Dit kan uiteindelijk leiden tot ontevredenheid, onrust, verstoorde relaties en het ontstaan of verergeren van lichamelijke en psychische klachten.